Nyt fra kirkegården

Sikke et år vi snart kan sige farvel til! Nu lakker det mod enden, og vi håber, at 2021 bliver et år uden yderligere Corona-nedlukninger.

Gartnerne har været super effektive og knoklet for at indhente det forsømte forår i 2020. Med smil og godt humør har de virkelig givet kirkegården et yderligere løft på de mange fællesarealer.

Jeg skrev i sidste nummer, at jeg ville lægge en artikel op om alle de projekter vi har gang i. Desværre har jeg ikke nået det, jeg vil i stedet vente, til vi har tidsplanen for vores helhedsplans-arbejde. Vi har fået tilknyttet en landskabsarkitekt, Annemette Aagaard, som skal udvikle helhedsplanen ud fra de visioner, der er kommet frem ved visionsaftner mm. Det bliver rigtig spændende at være en del af udviklingen, og der vil i 2021 blive holdt nogle informationsaftener for interesserede.

I skrivende stund er vi i gang med at renovere græsgravsteder, udskifte hække og sætte forårs blomsterløg flere steder på kirkegården.
Efteråret har vist sig fra sin milde side, hvilket gør, at farverne på de forskellige buske og træer kan opleves længere. Det giver også en længere løvfaldsperiode. Nogle elsker de nedfaldne blade, andre synes de blot er til besvær. Vores gartnere skal nok fjerne dem løbende, men der vil være perioder, hvor der ligger en del blade.
Vi har så mange forskellige træer og buske, og farverne er imponerende. Er du kreativ, er det oplagt at gå en tur og samle nedfaldne blade og kogler. Der kan laves smukke efterårskranse af blade, og koglerne kan bruges til juledekorationer. Og i parken ligger mange gamle grene og stubbe, som er rigtig flotte til dekorationsbund. I er velkommen til at samle alt, hvad der ligger på jorden.

Og nu jeg skriver om parken, så har jeg tidligere nævnt vores udfordringer med en invasiv pileurt, der desværre har fundet vej til flere steder i kirkegården. De er massivt til stede omkring søen, men er også dukket op 2 steder inde i ”skoven”: Et sted tæt på vores naboer på Nørregårdsvej og et sted tæt på kirkegården. Vi har været så heldige, at en frivillig har holdt de 2 steder i ”skoven” nede og taget en del ved søen. Og nu har endnu en frivillig tilbudt sin hjælp. Det er en fornøjelse at vores sognebørn vil lægge fritidstimer i vores park. Den er jo ikke med i driftregnskabet, så det er kun risikosikring af stier samt græsslåning ved søen, vi udfører i vækstsæsonen. I vinterperioden kan vi bruge nogle flere timer, da der ikke plejes gravsteder fra december til ca. marts. I den periode har vi meget beskæring af buske og træer på kirkegården, og hvis det ikke er frost, kan der rettes belægninger op.

Jeg ønsker jer alle en rigtig glædelig jul og godt nytår.
Jeg ser som altid frem til at møde jer bl.a. på kirkegården.

Charlotte Nordman
Kirkegårdsleder