Nyt fra kirkegården

Der hamres og bankes, skuffes og luges, klippes og beskæres på livet løs på vores kirkegård. Sommeren har været aktiv på kirkegården, og resultaterne viser sig så småt. Alléen fra kirken er blevet tyndet ud, og det har givet lys og luft til de resterende træer. Inden gransæsonen starter, vil de tilbagestående stammer bliver taget op. De fleste græsgravsteder er blevet renoveret. Der er dog stadig nogle, som vil få en kærlig hånd næste år. De nye staudebede ved parkeringspladsen har haft det godt og været smukke at se på. Beplantningen langs yderhegn og hække er blevet løftet og udtyndet. Drastisk ser der ud nede ved vores gamle afdelinger E og F, men nogle gange kræver det lidt voldsommere beskæringer, for at det igen kan blive smukt.

Vi er godt i gang med at lave en helhedsplan for de næste 30 år. Hovedtrækkene i planen er godkendt, og vi skal nu i gang med at gå i detaljerne. Den 15. august afholdt jeg et visionsmøde, hvor alle var velkomne for at høre om helhedsplanen. Det var en opfølgning af visionsaftenen i november 2018, hvor interesserede kunne komme med deres bud og ønsker til deres kirkegård. 95% af forslagene er indarbejdet i helhedsplanen. På kirkens opslagstavle vil der hænge lidt info omkring helhedsplanen, så alle kan følge med.Jeg benyttede også visionsmødet til at spørge, om nogen kunne har interesse i at være med til at grave vores historie frem. En del af helhedsplanen er jo også at dokumentere fakta. Så tænker man, at det kunne man godt have lyst til at være med til, er man meget velkommen til at kontakte undertegnede på kirkegårdskontoret, Schweizerdalsvej 50, mellem kl. 10 og kl. 12, eller skrive til mig på mail: kontor@groendalslundkirkegaard.dk

Jeg måtte desværre aflyse vores æblepresserdag, da vi stort set ingen æbler fik i år. Jeg håber næste år bliver et bedre frugtår, så vi kan holde en hyggelig pressedag sammen.

Medarbejderne på kirkegården har været på inspirationstur til 2 kirkegårde i år: Snesere og Herlufsholm kirkegårde. To meget forskellige, men spændende kirkegårde. Begge kirkegårde står, som vi, med den udfordring, at der gennem de sidste årtier er sket en ændring i begravelsesformen: fra mange kistenedsættelser til primært urnenedsættelser i dag. I gennemsnit er kun 7 % af vores nedsættelser kister. Det giver overskydende plads, og hvordan drifter man det bedst? Snesere Kirkegård har et bud på, hvordan man undgår, at kirkegården bliver til en park uden gravsteder. De har valgt at lave nye gravstedstyper: store arealer med smukke blomster og gamle gravsten som kanter og meget mere.

Herlufsholm Kirkegård har været gode til at skabe nye gravstedstyper med genbrugsgravsten og tilplantede gravsteder, færre perlestensstier og meget mere. To kirkegårde, der er et besøg værd, hvis man kommer på de kanter. Inspirationen fra de to kirkegårde har vi brugt i arbejdet med helhedsplanen.

I skrivende stund er efteråret så småt begyndt at banke på døren. Det betyder blade, mange blade. Så der skal fejes og rives, suges og blæses blade de næste 2 måneder. Snart begynder vi at lægge gran på gravstederne. Igen i år udvikler vi metoder til, at mere af granarbejdet bliver udført stående.

Det er en af de mere belastende opgaver for gartnerne: 5 uger ligger de normalt i alt slags vejr og klipper gran. Sidste år forsøgte vi med en ny metode, hvor vi satte gran på hegn, som derefter blev langt ud på gravstederne. Ud af de ca. 150 gravsteder var der kun én kunde, der bemærkede, at de ikke helt var som før. Jeg ser det som en klar succes. Målet er, at vi kommer op på dobbelt så mange gravsteder, udført med stående grandækning.

Jeg vil slutte med at ønske jer alle en rigtig glædelig Jul og et godt Nytår.

Charlotte Nordman
Kirkegårdsleder