Brugerlogin

Indtast dit brugernavn og kodeord her for at logge ind på websitet:
Log ind

Har du glemt dit kodeord?

Du er her: 

Har du haft en god sommerferie?

 – Har du været ude at rejse – eller nået en masse spændende herhjemme? Måske er du en af dem, der stadig har sommerferien foran dig!

Sommerferien er noget de fleste glæder sig til. Samtidig oplever mange, at arbejdspresset før sommerferien kan være stort. Der kan være deadlines og opgaver, som skal nås, eller man kan være færre om at klare arbejdet, hvis ens kolleger afvikler ferie. I selve sommerferien, kan ønsket om at nå både at samle spændende oplevelser og få ordnet dette og hint på huset eller i haven, medføre et andet pres. Og er man heldig at have en familie børn, ja så kan familiens ønsker, til hvad man skal lave i ferien, pege i helt forskellige retninger. Hverdagens skemaer og dagsrytmer er sat på pause og de mange forventninger er trådt i stedet. Når den ene har lyst til at slappe af i liggestolen i haven, bliver den anden mindet om at hækken skal klippes og børnene spørger om det er i dag, vi skal i Tivoli.

Tilbage på jobbet efter de tre ugers sommerferie, kan man rammes både af følelsen af sorg over, at nu er ferien forbi og der er langt til den næste, og følelsen af, at man slet ikke har fået ladet batterierne op, som man trængte til.

Sommerferien skal være et velfortjent hvil fra hverdagen. Som mennesker er vi optagede af at være flittige og virksomme eller at ”få noget ud af dagen.” Men vi har brug for hvile, selvom vi ikke altid er lige gode til at forstå og acceptere det. Når jeg har Minikonfirmander i kirken, er de hurtige til at finde frem til, at det vi kan lære af skabelsesberetningen, hvor Gud skaber verden på 7 dage, det er, at vi skal hvile os en dag om ugen.

Men hvordan sikrer vi, at sommerferien ikke bliver endnu en opgave vi skal præstere? Hvordan lærer vi at hvile os og lade op? Ja det er ikke lette spørgsmål med simple løsninger. Der findes mange gode råd og nogen af dem synes næsten modstridende, måske fordi det er individuelt, hvad der får os til at slappe af.

En vej som mange kan blive enige om, er hvad vi med et nutidigt ord kalder Mindfulness. Det at være i nuet. Det bliver ofte associeret med meditation eller yoga, og det kan ganske rigtigt være gode veje til at være i nuet, men for nogen kan det forekomme svært og fremmedartet. En god og let tilgængelig vej er naturen. Det at være i naturen, fordybe sig i havearbejde, gå en tur i skoven, se på havet og lignende, er alle veje, hvor naturen hjælper os til at være i nuet. Det kan være kilde til en dyb ro, tilfredshed og taknemlighed. En oplevelse der kan rækker ud over det rent fysiske velbefindende, og som kan beskrives som noget religiøst.

Heldigvis behøver væren i naturen ikke kun at foregå i sommerferien, men kan måske også passes ind i hverdagen.

Af Signe Bang Hansen

Del dette: