Nyt fra kirkegården

Tiden flyver og snart står foråret for døren. Vinterarbejdet er ved at blive afsluttet og en ny sæson går i gang. – Og hvad har vi så lavet i vinter?
Vi fik sat fire skraldespande op til vores hundevenner, og de bliver brugt flittigt. Det er skønt at se og mærke, at vores hundeluftere har taget ansvaret til sig og er med til at holde kirkegården fri for høm-hømér. Tak til alle.

Kirken og kirkegården afholdt sammen den 1. november 2018 en visionsaften: Vores kirkegård – til gavn og glæde. Det blev en spændende aften med mange gode input til fremtiden, vidensdeling, dybe snakke og meningsudvekslinger. Vi lavede fire hovedemner, hvor man kunne brainstorme på ønsker, drømme, ideer, muligheder mm. Alle tog opgaven positivt på sig og det bevirkede, at vi nu har et rigtig fint stykke arbejde til brug for både kirken og kirkegården. Vi vil arbejde med det over foråret og vurdere, hvor vi kan inddrage frivillige og interessenter, og hvor arbejdet kan inddrages i kirkeligt arbejde og i helhedsplansarbejde med kirkegården.

Mange buske er blevet beskåret og trimmet. Der er fældet træer for at skabe lys. I parken er grenbunker lavet til flis, der er lagt ud på stierne. Der er ryddet gravsteder, der skulle nedlægges. Maskiner og håndværktøj har fået en kærlig hånd og er blevet smurt og slebet. Og så er der naturligvis blevet taget hånd om sne og kulde. Det er fantastisk at opleve, hvor engagerede medarbejderne går til opgaverne. Jeg oplever i det hele taget, at kirkegårdens medarbejdere udviser et stort ansvar for deres arbejdsplads. Det er en fornøjelse og gør mig, som deres nærmeste leder, stolt.

Grøndalslund sogns menighedsråd har for mange år siden valgt at tage et bevidst ansvar for miljø og samfund. Derfor er vi en del af Grøn kirke som betyder, at vi hele tiden har fokus på miljømæssige og samfundsmæssige emner. På kirkegården arbejder vi på at genanvende vores affald i videst muligt omfang. Vi komposterer grønt affald fra kirkegården og laver grenaffald om til flis. Derved sparer vi på kørsel af affald. Men vi vil rigtig gerne blive endnu bedre til at kompostere. En særlig udfordring er alle de smukke blomster til bisættelser og begravelser og buketter på gravstederne. De bliver desværre bundet med plastikgarn, sat i oasis og plastbakker, men der er ikke ressourcer til at skille det ad, og derfor bliver alt kørt til forbrænding. Det er trist. Jeg har derfor et håb om, at vi som forbrugere kan lægge pres på vores blomsterhandlere, så de også tænker grønt. Buketter kan f.eks. bindes med bast. For hvor ville det være dejligt, hvis vi kunne kompostere alle blomster fra kirkegården og lade naturen gå i ring.

Husk at nyde vores smukke kirkegård og park her i forårsmånederne. Oplev de flotte magnolietræer blomstre, forårsløg der pibler op alle vegne, det lysegrønne løv på bøg og birk, røn og roser. Hør fuglene kvidre i flok og se egernene lege kåde op og ned ad træerne. Parken vrimler med liv: i skovbunden arbejder insekterne, ræven har sin hule, mosegrisene graver gange, rovfuglene bygger rede, skovskaden soler sig på en gren og meget mere. Vi er en oase midt i Rødovre, brug den!

Charlotte Nordman
Kirkegårdsleder