Nyt fra kirkegården

Sikken en sommer vi har haft. Sol, sol og atter sol. Det har været skønt for de fleste, men kirkegården har lidt under varmen. Allerede i starten af juni indførte vi ”åben-ild-forbud”. I skal alle have en tak for at overholde dette forbud. Andre steder i landet opstod der brande på kirkegårdene, da hække og græs var knastørt. Det slap vi heldigvis for.

De svedne plæner er kommet fint igen de fleste steder. Nogle steder må vi reetablere til næste år, da ukrudtet har fået magt. I thuja-hækkene ses planter, der er gået ud. Det er en svamp, der er gået i rodsystemet og har lukket for vandtilførslen. Svampen har haft de bedste betingelser i år. Planterne bliver skiftet her i efteråret, nogle steder hele rækker, andre steder den enkelte plante.

Nu er vi allerede godt i gang med efteråret, og en af kirkegårdens større arbejder ligger foran os: Gransæsonen går i gang. Til dato har alle gartnere ligget på knæ på gravstederne og lagt gran i 5 uger. Vores arbejdstilsyn vil ændre på den lange statiske arbejdsgang af hensyn til medarbejdernes fysiske helbred. Det er vi helt enige i, og derfor vil vi i år afholde grankursus med andre kirkegårde, der er begyndt at lave stående arbejde.

Det vil naturligvis ændre på udseendet. I år vil vi have fokus på vores legatgravsteder og græsgravsteder. De er ens og lette at bibeholde udseendet på. Det bliver spændende at se, hvad vi får ud af kurset og få det implementeret i arbejdet på kirkegården. Så glæd jer til november, hvor der kan opleves granarbejde stående flere steder. Det vigtige for os er, at vi finder en løsning, hvor vi ikke har noget ”forurenet” restprodukt til foråret. Vi vil have metoder, hvor vi binder granet i sig selv. Derved kan vi lave granet om til flis, når det tages af igen.

I løbet af oktober vil der komme fire særligt indkøbte hunde-skraldespande op. Der bliver samtidig sat stativer op med hundeposer. Vi krydser fingre for, at man husker at bruge dem og naturligvis smide posen i skraldespanden.

Menighedsrådet er langsomt begyndt at tage fat på det store arbejde: At lave en helhedsplan for kirkegården. Det er et arbejde, der gerne skulle ligge klar i løbet af 2019. En helhedsplan er et arbejdsredskab til den fremtidige drift. Det bliver et spændende arbejde, som både medarbejderne på kirkegården og menighedsrådet skal i gang med.

Jeres input til kirkegårdens udvikling er også vigtig, og I kan komme den 1. november og deltage i vores visionsaften: Vores kirkegård - til gavn og glæde? som omhandler netop dette. Jeg vil glæde mig til at møde mange af jer.

Charlotte Nordman
Kirkegårdsleder