Vielse

Et kirkebryllup er både vielse og velsignelse af et par. Det er juridisk gældende på lige fod med den borgerlige vielse, men når det foregår i kirken er det i form af en gudstjeneste. Det vil sige at der til ceremonien både læses fra bibelen, synges salmer og bedes bønner.

Præsten holder også en tale, som på en gang taler til det helt bestemte brudepar, og om hvad ægteskabet er ud fra et kristent synspunkt. Det giver mening at tale både om kærligheden som det romantiske mellem to mennesker, men det giver også mening at tale om tilgivelse, barmhjertighed,  troskab og pligt. For ved den kirkelige vielse siger parret ja til at leve som ægtepar, og til at elske og ære hinanden. Det handler om kærlighed, men også om kristen tro og håb.

I kirken bruger vi store ord om kærligheden. For det er både kærligheden mellem mennesker og kærligheden mellem Gud og mennesker der er i spil. Mange oplever at det giver rigtig god mening at blive gift i kirken, fordi kirken også danner rammen om andre store livsbegivenheder. Både glædelige og triste. En kirkevielse er at binde sin egen kærlighedshistorie sammen med den store kærlighedshistorie.

Det skal I gøre

Når I har fundet ud af, at I vil giftes, er der en række praktiske ting, I skal have styr på:

Vælg en dato: Kontakt kirkekontoret for at aftale en dato for brylluppet. For at blive gift i kirken, skal mindst en af jer være medlem af folkekirken. (se ind- og udmeldelse).

Skaf en prøvelsesattest: Gå ind på borger.dk og udfyld en ægteskabserklæring. På baggrund af ægteskabserklæringen fremsender kommunen en prøvelsesattest til jer. Prøvelsesattesten skal I aflevere på kirkekontoret.

Vælg vidner: Til selve vielsen skal I have to vidner – det er ofte de to der sidder sammen med jer ved alteret (ofte brudens far og gommens forlover), men det er ikke et krav at det skal være dem. Vidnernes navne og adresser noteres i kirkebogen.

Vælg navn: Hvis I vil ændre navn i forbindelse med jeres bryllup, skal I ansøge om det. (se navneændring).

Samtale med præsten

Forud for selve vielsen skal I mødes med præsten til en samtale. Der skal der vælges salmer, og det praktiske i forbindelse med vielsen drøftes. Det er også ud fra den samtale, præsten skriver vielsestalen.

Men derudover er det også jeres mulighed for at tale om alt det der er væsentligt for jeres liv og forhold. Nogle gange kan det være rart at få sat nogle ord på de ting der binder jer sammen, midt i alle de praktiske forberedelser til et bryllup.

Præsten har selvfølgelig tavshedspligt.

Vielse af par af samme køn

Heldigvis er der mange, der får lov til at finde kærlighed.

Som kirke glæder vi os altid over kærligheden, uanset om den er mellem mand og kvinde eller mellem to kvinder eller to mænd. I Grøndalslund kirke vil begge præster gerne vil vie par af samme køn.

Forslag til ritual (gangen) for vielse af par af samme køn kan du se her.